BLOG
Usabilitat web

Usabilitat: detalls invisibles de la web

05/06/2018
Disseny gràfic
5/5 (1)

Segurament hem sentit a parlar de conceptes com accessibilitat usabilitat, UX, UI, experiència d’usuari, neuromàrqueting o disseny pla. Avui desenvoluparem breument alguns d’aquests detalls invisibles que fan una web professional, amb autoritat als cercadors i ben dissenyada.

Usabilitat no és una paraula acceptada al diccionari , ni neuromàrqueting, ni altres conceptes d’Internet que podem utilitzar però encara no formen part de les paraules oficials. En espanyol es defineix usabilitat com a facilitat d’ús.

Diferents factors ajuden a créixer i sobretot a transaccionar amb el nostre lloc web, però com que no es veuen a simple vista, de vegades són poc valorats i reconeguts, per això parlem de detalls invisibles.

Tot i que pot semblar que un botó es col·loqui en un lloc per una qüestió estètica, els professionals pensem també en una qüestió funcional, tenim l’objectiu de què l’usuari premi el botó amb més facilitat i això es converteixi en més “leads” o vendes pel nostre client.

El disseny gràfic web no va només de si m’agrada verd o vermell, o el botó a la dreta o a l’esquerra, si no de pensar en les persones i trobar l’equilibri entre el context, el contingut i l’usuari.

Definirem breument alguns conceptes dels quals hem parlat anteriorment i que són molt diferents, però estan relacionats:

Usabilitat web

L’objectiu principal de la usabilitat és que l’usuari accedeixi al que està cercant dins el web amb el mínim esforç i en el menor temps possible. La usabilitat és un atribut d’una bona experiència d’usuari, no és la UX ni la UI.
Premisses per saber si una cosa és útil (d’usabilitat) o no:
1. Aprenentatge (aprendibilidad): si és fàcil d’aprendre.
2. Eficiència: com d’eficient és, quants passos he de donar?
3. Memòria (memoribilida): que el procés sigui fàcil recordar.
4. Maneig d’errors (dels usuaris).

Experiència d’usuari: UX

L’experiència d’usuari té a veure amb la percepció. El que percep l’usuari en interactuar amb un servei o producte. Quan la funcionalitat i el desig es combinen bé, és quan l’UX és bona. El dissenyador UX es dedica a la investigació, l’evolució, l’anàlisi de dates i l’arquitectura de la informació principalment.

Interfície de l’Usuari: UI

És la suma de l’arquitectura de la informació + elements + patrons d’interacció. El dissenyador UI té en compte la interacció, el disseny d’elements com formularis i botons, el disseny d’icones i altres imatges a més de les guies d’estils.

Com diu Andrea Cantú, la UI em permet comprar, la usabilitat em permet  prevenir un error,  i UX és la percepció.

Neuromàrqueting

El neuromàrqueting estudia els efectes de la publicitat al cervell humà. Per exemple com es comporta l’usuari dins la pàgina web, quins botons prem més, quina pàgina es llegeix sencera, etc. Ho fa mitjançant (ressonàncies magnètiques, electroencefalogrames, seguiment ocular, etc.) Saber que fa el consumidor ens ajuda a resoldre millor les solucions de disseny, per això a vegades el nostre web ha de fer noves modificacions si vol millorar.

Disseny pla o flat design

Aquest nom se li dóna al disseny basat en el minimalisme i la funció, en la mítica frase de Mies Van der Rohe “menos es más”. És la tendència actual pel que fa al disseny web, però no tothom està d’acord a dir que perdurarà o la millor solució. Us deixo un enllaç amb l’article del web del rei de la usabilitat, Jakob Nielsen.

La usabilitat i l’accessibilitat són conceptes molt diferents que de vegades es confonen, així que definirem l’accessibilitat per entendre bé les diferències principals.

Accessibilitat web

L’accessibilitat és un dels punts principals que analitzem en una Auditoria SEO, l’accessibilitat és la facilitat als cercadors per veure el teu web, com millor està desenvolupada millor serà la indexació i en conseqüència el posicionament.
Alguns exemples d’accessibilitat serien:
• Escriure una descripció interna a les imatges (títols ALT).
• Tenir les urls ben dirigides (no tenir errors 301).
• Triar bé el programa web i tenir-lo actualitzat (CMS).
• Que el nostre web tingui Google Anlytics i Webmaster Tools.
• No tenir mai enllaços trencats.
La llista és molt més llarga, però situar-se una mica i fer-se’n una idea ja en fem prou.

M’agradaria haver definit bé alguns dels conceptes que hem tracatat, perquè a vegades sembla tot la mateixa cosa, però són molt diferents i cada una és una especialitat. Els que no coneixieu bé aquesta part del disseny web podeu veure que és tot un món.

Al principi parlava de detalls invisibles en relació a tot allò que no es veu, però és realment important. Si necessites una anàlisi d’usabilitat de la teva web, parlem-ne. Podem fer un estudi i detectar tot allò que falla, i millorar la navegació de teva pàgina.

QUÉ T'HA SEMBLAT?
comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *