BLOG
Què és un framework?

Què és un Framework? Els gestors de continguts, CMS, com a Framework Web

13/02/2018
Programació
5/5 (1)

Com havíem comentat en l’anterior post sobre programació, Què entenem per programar una web? avui parlarem de frameworks i d’un subgrup d’aquests com són els CMS i quin son els més utilitzats avui dia.

Què és un framework?

Un framework (que es podria traduir com a entorn de treball) es definiria com a una base o patró per construir una web o aplicació. Aquesta base està constituïda per un conjunt de biblioteques i llibreries. Poden ser de diferents llenguatges de programació, que permeten al programador, tenir un esquelet que només ha d’emplenar amb el conjunt d’accions que utilitzarà per a la creació de una web o programa.

En l’àmbit pràctic, quan necessitem programar amb algun llenguatge determinat (HTML, Javascript, Ruby o Java per exemple) la utilització d’un framework ens permet fer les accions necessàries per a la creació d’una web o aplicació, com pot ser la realització d’animacions, creació d’una galeria d’imatges o la construcció d’un gestor de continguts amb molta menys feina a l’hora de programar, ja que el framework és un compendi de llenguatge ja pensat per realitzar aquestes accions sense la necessitat de haver d’escriure tot el codi necessari.

A l’hora d’utilitzar un framework, hem de tenir molt clar el tipus de projecte a realitzar i el llenguatge que utilitzarem.

Avui dia, hi ha aproximadament un centenar de frameworks que es poden utilitzar.

En el següent apartat parlarem un subconjunt d’ells, que són molt utilitzats actualment a l’hora de creació de pàgines web.

Què és un CMS? Descripció dels CMS més utilitzats

Un sistema de gestió de continguts (o Content Manager System, abreviat com a CMS) és un tipus de framework que permet la creació i gestió de continguts web (texts, imatges, documents,..) d’una manera senzilla.

De CMS n’hi ha de molts tipus: Per creació de pàgines web, botigues, fòrums, entorns educatius i fins i tot, per gestionar el treball que estem realitzant.

Els CMS solen utilitzar diferents llenguatges de programació per facilitar a l’usuari la creació de pàgines web, productes per una botiga i permetre-li afegir text, imatges, colors i qualsevol necessitat que tingui el seu gestor.

Quins són els CMS més utilitzats en la creació de pàgines web?

Avui dia, la majoria de les webs es construeixen amb una base CMS. I els més importants i coneguts són WordPress, Joomla!, Drupal, Blogger, Shopify, Magento i Prestashop. Els tres últims són els més comuns a l’hora de crear botigues online, encara que la majoria podrien fer-ho amb uns afegits que s’anomenen plugins i que ja tractarem en una altra entrada.

Per què ens fem una idea de com està actualment implementat la utilització d’aquest sistema per la creació de pàgines web, el 28% de les pàgines web que existeixen actualment estan fetes amb WordPress.

Finalment, a l’hora d’escollir un CMS, hem de tenir en compte molts factors: Facilitat d’instal·lació i configuració, com es gestionen els usuaris, optimització per als cercadors i pel disseny adaptatiu, la seguretat….

Desitgem haver pogut aclarir una mica aquest món tan complex dels Frameworks i els CMS. Igual que en el capítol anterior hem de recordar que aquest post s’ha realitzat amb un CMS que s’anomena WordPress i que utilitza un sistema basat en PHP, Javascript, HTML i CSS.

QUÉ T'HA SEMBLAT?
comparteix
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *