BLOG
Definició Guttenberg

Definició i funcionament de Gutenberg, el nou editor de WordPress

27/03/2018
Programació
5/5 (2)

Com molts ja sabeu, la xarxa o web és un sistema en constant evolució. Cada dia apareixen nous formats de navegació, aplicacions i sistemes de programació.

Això comporta que qualsevol persona que treballi amb la web necessiti anar actualitzant els seus coneixements en aquesta àrea.

A l’Agència el Corriol ens hem especialitzat en la creació de pàgines web amb el CMS WordPress.

Aquest CMS ha anat evolucionant amb el temps. Inicialment era un sistema per la creació de blogs de petit format, però amb els anys s’ha convertit en el sistema de gestió de pàgines web més utilitzat en l’actualitat.

Durant aquest temps, ha tingut varies modificacions estructurals. Però en aquesta entrada informarem de una modificació que afectarà a totes les persones (usuaris i programadors) que treballin amb aquest CMS.

Parlem de Gutenberg, el nou editor de text que apareixerà a partir de l’actualització bàsica de WordPress a 5.0 (aproximadament en uns 6 mesos) i que serà l’editor visual principal a la hora de entrar contingut a les nostres entrades o pàgines.

Què és Gutenberg?

Com hem comentat anteriorment, Gutenberg serà el nou editor visual de WordPress.

Per tal de que tots poguem veure com funcionarà, tenim dues opcions:

  • Instal·lar el plugin de Gutenberg, que podeu trobar dins la secció de plugins del vostre WordPress i activar-lo.
  • Anar al següent enllaç: https://frontenberg.tomjn.com/, on trobareu una pàgina demo del plugin.

Si obetu per la primera opció, podreu veure que al lateral de l’administració, a la part baixa apareix un nou apartat que hi diu Gutenberg. Si hi passeu per sobre, apareixerà un submenú amb 3 opcions:

  • Demo: Si cliqueu a sobre, podeu veure una entrada d’exemple que es pot modificar.
  • Feedback: Per deixar la vostra informació sobre que us sembla Gutenberg.
  • Documentation: Un petit tutorial de com funciona.

En el cas de la instal·lació del plugin, quan anem a crear una entrada o pàgina, ja ens ho farà directament amb el nou editor. Si volem tornar al clàssic, haurem de tornar a veure totes les pàgines o entrades i seleccionar-ho.

Diferències entre l’editor clàssic de WordPress i Gutenberg

Per tal que quedin clares les diferències, hem creat aquesta imatge on podeu veure l’editor actual (imatge superior) i Gutenberg (imatge inferior).

Com podem veure a la imatge, una de les diferències més importants és l’espai per escriure, que a Gutenberg és més gran. Això està fet per gent que treballi amb portàtils o tauletes, per facilitar l’escriptura.

Al nou editor, a dalt a la dreta, apareix un engranatge que si es clica, veureu que desapareix la barra lateral i així podreu treballar amb l’editor de text sense distraccions.

A la dreta d’aquest engranatge, apareixen tres punts. Si cliqueu a sobre, podreu canviar el mode de l’editor de visual a text. I aquí comencen a aparèixer les grans diferències entre l’editor clàssic i Gutenberg.

Si entreu en el nou editor en mode text, veureu que apareixen uns comentaris a dins. Aquest sistema ens permetrà treballar en blocs. Aquests blocs es podran moure de manera molt fàcil com podem veure en la següent imatge.

La següent diferència, que segur que ja heu vist és la desaparició de la barra superior que teníem en l’editor clàssic, on podíem definir paràgrafs, centrar el text.. Al nou editor, un cop hem acabat d’escriure un bloc i volem seguir escrivint qualsevol altra cosa, apareix una icona amb un signe més on podrem afegir els diferents tipus de blocs que tindrem i que comentarem en una altra entrada.

A nivell de resum

Com hem pogut apreciar en aquesta entrada, Gutenberg serà una modificació important per tots els que treballem amb WordPress. Aquest nou editor farà que molts de nosaltres hàgem d’adaptar-nos a la seva nova forma d’introduir el text, afegir títols, imatges i noves possibilitats que l’editor antic no tenia.

A la pròxima entrada analitzarem tot el tipus de blocs que podrem afegir a Gutenberg i quins pros i contres li trobem a aquest nou editor.

QUÉ T'HA SEMBLAT?
comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *