BLOG
Sistema de blocs Gutenberg

El sistema de blocs de Gutenberg

17/04/2018
Disseny gràfic
5/5 (3)

Fa 3 setmanes vam introduir el nou editor que inclourà WordPress pròximament, el Gutenberg.

I en aquesta entrada explicarem la nova manera que té aquest editor per entrar el contingut en l’editor de text: El sistema de blocs.

Blocs normals, blocs incrustats i blocs compartits

Es tracta de diferents seccions, que podrem seleccionar per desplaçar-les de posició i que tenen moltes opcions.

Quan obrim una entrada, a la part superior hi trobarem una icona amb un signe més. Si li fem click, veurem que apareix una secció on podem triar entre els elements que fem servir més, blocs (Blocks), incrustats (Embeds) i blocs compartits (Shared).

En els següents apartats, comentarem els blocs amb les novetats més importants a l’hora d’afegir contingut a les nostres entrades/pàgines.

Bloc de columnes de text i bloc de taules

Dintre de l’apartat dels blocs normals, hi podem trobar blocs de columnes de text i podem triar entre 2, 3 i 4 columnes.

Un altra tasca que en l’editor antic era necessari instal·lar algun plugin per tal de poder-la fer, era la creació de taules. Amb Gutenberg podrem controlar-ho amb el bloc de taules de forma visual.

Bloc d’HTML en viu

Amb aquest bloc podrem inserir codi HTML i veure quin serà el seu resultat de forma automàtica.

Opcions d’edició de text

Amb el nou editor, serà molt més fàcil gestionar les mides, colors, colors de fons i modificacions que anteriorment s’havien de fer mitjançant CSS o afegint algún plugin al antic editor de text.

Taula de continguts

Per tots aquells que treballem seguint unes pautes de SEO (H1,H2,H3…) el nou editor ens facilitarà conèixer quants títols tenim dintre del text, quants paràgrafs i fins i tot, quantes paraules hem escrit.

Ancores

Un altre millora substancial, és la possibilitat d’utilizar ancores dintre dels blocs. Les ancores, permeten anar d’un punt determinat a un altre només fent un clic a sobre d’una paraula o secció.

Finalment, tot i que tenim encara diverses opcions noves com són la creació d’un botó de manera fàcil (encara que si el volem modificar, haurem d’utilitzar el CSS, com fins ara), noves alineacions de columna, afegir imatges amb el mètode arrossega i deixa… acabarem amb dues novetats molt interessants, com són els blocs incrustats i els blocs compartits.

Blocs incrustats (o Embed blocks)

Fins ara, per tal d’afegir contingut de YoutubeHulu, Twitter, Flicker… haviem d’anar a la pàgina de la xarxa en qüestió i copiar un enllaç que ens ho permetia fer. Amb el nou editor de WordPress, tindrem una secció per a poder-ho fer directament. I combinant-ho amb els nous alineaments i el sistema de blocs, pensem que ens facilitarà molt la feina a l’hora de treballar-hi.

Blocs compartits

Per acabar, parlarem dels blocs compartits, mitjançant els quals, podem guardar una còpia del bloc amb el qual estem treballant i després utilitzar-lo en una altra entrada o plana. És tan fàcil com fer clic al lateral del bloc i dir-li que aquell bloc sigui un bloc compartit i així quedarà guardat dintre dels “Shared blocks” o blocs compartits.

Que us ha semblat Gutenberg?

Com a resum direm que totes les imatges que hem posat dintre dels dos post, han estat creades per nosaltres mentre anàvem provant l’editor. I ens ha semblat un bon editor pels principiants en el món del WordPress, tot i ser un editor que encara està evolucionant per part dels diferents programadors que l’estan construint. Això si, testejeulo si no voleu que el canvi us sobti!!!!

 

 

 

QUÉ T'HA SEMBLAT?
comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *