BLOG
Drupal, joomla i wordpress

Drupal, Joomla, WordPress. Avantatges i inconvenients.

06/03/2018
Programació
1/5 (1)

En aquest nou post, farem una anàlisi dels avantatges i inconvenients que tenen els tres CMS més utilitzats avui dia: Drupal, Joomla i WordPress.

Sabem que hi ha altres CMS, també molt coneguts (Magento, Prestashop, Shopify, Blooger,..) i que també podríem comparar en aquesta entrada, però perquè us en feu una idea, els 3 CMS que compararem són el 35% de les webs que trobem actualment a la xarxa, mentre que la suma de tots els CMS anteriors no arriba ni al 10%.

Drupal

Drupal és un CMS gratuït, que va començar la seva vida el 2001. Entre programadors, es considera el CMS més poderós, no obstant té una gran dificultat a l’hora d’utilitzar-lo.

Avantatges

Drupal té 2 avantatges importants respecte als altres dos sistemes de gestió que compararem:

 1. És un sistema d’instal.lació per blocs que ens permet personalitzar totalment la nostra web. Això si, és necessari seguir una guia per treure tot el profit a la seva instal·lació.
 2. Té un alt nivell de seguretat contra possibles atacs per part de robots, pirates informàtics. Aquest punt es deu al fet que no utilitza gaires plugins. Això també fa que utilitzi menys recursos i vagi més de pressa.

Inconvenients

Els principals inconvenients de Drupal també són dos:

 1. La dificultat progressiva en la seva corba d’aprenentatge. Com no utilitza plugins, és necessari tenir un coneixement alt de programació per tal de poder-li treure un bon resultat.
 2. Les actualitzacions del sistema solen comportar el total redisseny de la web. I si no es necessari el total redisseny de la web, sí que és necessari reescriure part del codi.

Joomla

Joomla, a l’igual que Drupal, és un CMS gratuït que va aparèixer l’any 2005. Té una instal·lació i funcionalitat similar a Wordpress, però a causa de la seva menor utilització té menys recursos disponibles.

Avantatges

Els principals avantatges de Joomla són 3:

 1. Fàcil d’utilitzar i d’aprendre. Un cop instal·lat i a diferència de Wordpress i Drupal, la seva administració és més clara, tot i que algunes funcions es repeteixen a la barra lateral i a la part superior, repetir la informació pot comportar confusions.
 2. És molt més fàcil crear una xarxa social que amb Drupal i Wordpress. Joomla té algunes extensions fàcilment configurables (Easysocial i JomSocial) que ens permeten crear una xarxa social en pocs moments.
 3. Les actualitzacions de les extensions de Joomla són més suaus que les de Wordpress donant-nos una millor estabilitat i menys problemes a l’hora de fer-les.

Inconvenients

Els principals inconvenients de Joomla són:

 1. Les extensions de Joomla tenen major dificultat quan toca configurar-les i treure’n tot el seu potencial.
 2. Com hem comentat en el primer punt dels avantatges, per principiants en l’ús de Joomla, l’administració pot ser complicada d’entendre.

WordPress

WordPress també és un CMS gratuït i actualment és el més utilitzat per la creació de pàgines web. Va aparèixer el 2003 i en aquell mateix any ja es varen construir 2000 blogs amb aquest sistema. Inicialment estava pensat com a un sistema de creació de blogs.

Avantatges

WordPress té els mateixos avantatges de Joomla, però n’hi podem afegir un parell més:

 1. Fàcil d’utilitzar i “customitzar”. Amb el seu sistema d’instal·lació “one-click”, permet a qualsevol persona afegir-lo a un servidor sense problemes. La seva administració fàcil d’entendre i la quantitat de temes i plugins que es poden instal·lar de forma gratuïta permet a l’usuari començar una web en pocs moments.
 2. A causa del seu creixement exponencial, podem trobar multitud de cursos, vídeos i tutorials a la xarxa que ens permeten tenir un total control d’aquest gestor, encara que com a qualsevol tasca, ens hi haurem de deixar algunes hores, dies o setmanes en funció del que vulguem construir.

Inconvenients

 1. Per tal d’afegir algunes opcions és necessari utilitzar plugins. Això fa que els hàgim d’aprendre a fer servir. Per tant, com més complicat sigui el web que vulguem construir, més plugins haurem d’utilitzar i més temps perdre’m aprenent-los a utilitzar.
 2. Si volem fer canvis profunds a la nostra web, ningú ens salvarà d’aprendre a programar.
 3. A vegades, la instal·lació de plugins que tinguin funcions similars o utilitzin codis similars pot fer que la nostra web alenteixi molt el seu temps de càrrega o fins i tot, ens pot provocar un error fatídic.

Per tant, quin dels tres es el millor CMS?

Com hem pogut anar veient, no és or tot el que llueix.

Drupal és un sistema de gestió que no recomanem si no teniu coneixement previ de programació. Tot i això, potser és el sistema més robust i amb menys problemes a l’hora de possibles atacs.

Joomla ens permet crear xarxes socials de manera molt fàcil i tot i que té un sistema d’administració molt semblant a Wordpress, no ha crescut tant com Wordpress i per tant, a vegades s’ens queda curt a l’hora de trobar opcions per crear el nostre web.

Finalment, Wordpress té l’administració més fàcil i té una gran quantitat de recursos al seu abast. Però el fet que s’hagin d’instal·lar plugins per tenir opcions avançades i que aquests plugins si no s’actualitzen, poden ser atacats per robots o pirates informàtics fa que la seva vulnerabilitat sigui alta.

Com podeu comprovar no hi ha un gestor de continguts perfecte. En funció del vostre coneixement de codi, de les ganes (i hores) que tingueu d’aprendre i de la necessitat real a l’hora de construir la vostra web, escolliu el gestor de continguts que s’adapti més a les vostres necessitats.

Esperem que aquesta entrada us hagi aclarit una mica quines són les fortaleses i debilitats d’aquests tres gestors.

QUÉ T'HA SEMBLAT?
comparteix
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *