BLOG
Com triar un logotip

Com triar el logotip de la teva empresa?

27/02/2018
Disseny gràfic
4.67/5 (3)

Triar logotip és important quan comencem un projecte. El logotip és un dels recursos més utilitzat per les marques, és la imatge principal amb la què es relacionen. Si tens un logo o estàs pensant a renovar el que tens, aquest article et pot servir de guia per trobar la millor solució gràfica. Per què a vegades, sembla impossible d’escollir!

ISOTIP, IMAGOTIP, LOGOTIP I ISOLOGO

Per començar, hem de tenir clars els conceptes d’isotip, imagotip, logotip i isologo.

Tothom parla de logotip per què és el recurs més típic, però no és l’únic. Si la teva marca té un anagrama, un monograma, sigla o icona, vol dir que es representa amb un isotip. Per exemple Whatsapp, Twitter, o Apple.

El logo té a veure amb la tipografia, quan les marques es representen amb text i la lletra passa a convertir-se pràcticament en una imatge. La multinacional Inditex, ha utilitzat aquest recurs per diferenciar els tipus de botiga i apuntar al “target” o públic a què es dirigeix: Zara fa “pija”, Pull and Bear fa “modern”, Stradivarius fa per noies…, etc Aquest exemple és per què ens fem a la idea del poder de la lletra.

Un imagotip és una imatge associada al nom i al logotip de l’empresa. Reforça la idea de la marca. Exemples: el puma dibuixat i l’escrit de Puma, el cocodril dibuixat amb el nom de Lacoste a sota.

Quan no es pot separar el text i la imatge, ja que creen un conjunt únic, estem davant del isologo. Per exemple Burger King o  Starbucks. Però són menys habituals que els anteriors.

Un cop tenim aquests quatre conceptes més clars, ja podem entendre millor com serà la nostra marca.

GUIA PER TRIAR LA MILLOR OPCIÓ DE LOGOTIP PER LA TEVA EMPRESA

Triar el logotip per la teva empresa sembla complicat per què ha de ser per tota la vida, per què ho volem fer tan bé que mai estem contents amb el resultat, per què no sabem diferenciar quin funciona millor entre una i altra proposta...etc. Tranquils, el més important és començar bé. Si encaminem bé la idea, el resultat siguin els desitjats.

Cal plantejar-se a qui ens dirigim, què fem i què volem comunicar. Farem l’exemple d’una botiga de joguines: ens dirigim a nens, fem joguets de fusta i ens veiem propers, divertits i originals.

Els següents apartats expliquen punts a tenir en compte per triar un logotip, un imagotip, un isotip o un isologo:

QUE ENS REPRESENTI I ENS FACI FELIÇ

Quan veiem el nostre logo, hem de sentir-nos còmodes i identificats. Hem d’estar contents amb el resultat. Si no et creus la marca tu, no se la creuran els teus clients. En disseny gràfic no existeix la veritat absoluta, no hi ha la fórmula perfecta. L’actitud amb què portes la marca acabarà de donar credibilitat, identitat i força. Creu-te-la!

QUE PERDURI

Sí que és un element que ha de perdurar temps, per això hem de pensar en no seguir les modes. Només hem de fer cas just de les tendències, per què si no el nostre logo al cap de 5 anys serà anacrònic.

També recordeu que els logos s’han d’actualitzar. Les marques evolucionen, canvien, creixen, etc. I amb el pas dels anys cal parar a analitzar si hem de modificar el que tenim. Les marques que tenen vint anys i segueixen amb el mateix logo, hauríen de fer el pas d’actualitzar-lo. Que no vol dir perdre la identitat, només posar-la al dia!

POSAR-HI ALLÒ ESTRICTAMENT NECESSARI

Una imatge carregada d’informació on no s’entén res, una tipografia illegible, quatre colors en un logo, un dibuix amb detalls, etc…no anem bé. D’un sol cop d’ull hauría de quedar clar quin estil tenim.

No ens podem passar amb els colors, mai més de dues tipografies juntes, res de degradats ni ombres paral·leles. També important: un logo no és una il·lustració!

QUE SIGUI PREGNANT

Les marques han de trascendir, estar ben desenvolupades en l’àmbit global. Per això un logo hauria de ser pregnant, que vol dir que implica més del que diu, que té significat. Cal pensar, desenvolupar conceptes. Els dissenyadors tenim mètodes per dur a terme aquest procés creatiu, la inspiració sempre et troba treballant.

Si no et diferencies i no et reconeixen: no impactes, no et recorden, no existeixes.

COHERÈNCIA

És fonamental que seguim una coherència gràfica amb la marca. Si el logo té uns colors, després, que els altres elements visuals o físics siguin en relació amb aquest. Si tenim un símbol pel logotip, que quan arribin al teu local, a fora hi hagi el mateix símbol. La coherència denota professionalitat.

VERSIÓ ADAPTATIVA (RESPONSIVE)

Actualment un logo s’ha d’adaptar a molts dispositius en suport digital, però és que també hem de pensar (com tota la vida) en els suports físics. Hem de fer un logotip versàtil, capaç de funcionar sempre en diferents suports. Aquesta web és un referent ideal per què veieu què vol dir un logo adaptatiu.

TRUC: REDUIR EL LOGO

Una fórmula ideal per saber si un logo funciona, és reduir-lo uns 3 cm i veure quin és el resultat. En una mida gran és fàcil que tot es vegi bé, però en mides més petites el resultat no enganya. Si no s’entén res, no és una bona solució. El logotip no és només bonic o lleig, funciona o no funciona.

NO FACIS DE DISSENYADOR COM NO FAS DE DOCTOR

Quan comencem un projecte i no anem sobrats de diners, hi ha gent que opta per fer de dissenyador. Que triïs un nom per la teva empresa o un color pel teu logo, no vol dir que ho facis bé. Val la pena invertir en un dissenydor al principi, si es comença com toca, la resta va encaixant bé.

El disseny gràfic és tan simple que per això és tan complicat, Paul Rand

Esperem haver-vos ajudat si teníeu dubtes. És molt bo deixar reposar un dia la feina, quan ho reprens detectes detalls nous. Gaudeix del teu logo!

QUÉ T'HA SEMBLAT?
comparteix
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *